‘Van Eden tot Jeruzalem’: nieuw boek van Ekerenaar en diplomaat Emiel Claus

Van de hand van wijlen onze goede vriend, medestander en Ekerenaar Emiel Claus werd onlangs het lezenswaardige boek ‘Van Eden tot Jeruzalem’ uitgegeven.

Emiel Claus schreef dit boek tijdens de periode 1984-1987 toen hij was aangesteld als kanselier van de Belgische ambassade in Bagdad. Hij reisde door het Midden-Oosten en kwam telkens de kruistochten tegen die sinds de middeleeuwen een steeds weerkerende, golvende beweging maken: veroveren, heroveren, terugvallen, opstaan en wat nu? De recente opstanden en gebeurtenissen in de landen rond de Middellandse Zee zijn veelbeduidend. Het boek blijkt, 25 jaar later, actueler dan ooit.


De versmolten wereld van de islam, de christelijke wereld en het jodendom verhaalt Emiel Claus op een meesterlijke wijze. Elke beschreven reis naar Cyprus, Egypte, Istanboel, Syrië, Jordanië en Israël boeit en fascineert. Het geeft de lezer het verlangen er ook naartoe te gaan, in de voetsporen van de verteller.


Van Eden tot Jeruzalem is geen roman maar een geschiedkundige reisgids, doorspekt met anekdotes verteld in ‘Miels’ eigen stijl, door velen gekend en geliefd.


 Emiel Claus deed samen met Paul Snoek zijn poësisklas bij Anton van Wilderode en studeerde Klassieke Filologie in Leuven. Sinds 1962 woonde hij – op drie jaar na – onafgebroken in Azië en Afrika. Hij was diplomaat en werd onder andere ook kanselier van de ambassade in Jakarta. In 2007 werd Emiel Claus aangereden en uit het leven gerukt.


U kan het boek bestellen bij onze Ekerse Vlaams Belang-afdeling (via kurt.vannoten@telenet.be )

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...