Bijgebouwen kasteeltje worden in mei gesloopt

Filip Dewinter (VB) klaagt sluikstort Sint-Lucassite aan
Nieuwsblad, 16 maart 2011

De bijgebouwen van het Hof van Delft, het kasteeltje op de zogenaamde Sint-Lucassite, worden in mei/juni gesloopt. Het nabij gelegen WZC Christine zal enkele maanden later op een deel van de gronden starten met de bouw van serviceflats. Nicole Verstrepen
“Ook de afbraak van het kasteeltje zal op termijn onvermijdelijk zijn”
Luc Leysen, vzw Klina
Ekeren
De vzw Klina, eigenaar van de Sint-Lucassite, verkreeg enkele maanden geleden een sloopvergunning voor de gebouwen op de grond, met uitzondering van het kasteeltje, het Hof van Delft. De sloop zal binnen afzienbare tijd aangevat worden. ‘In mei of juni beginnen we. Ondertussen wordt binnen veertien dagen de akte verleden,waarbij een deel van de grond in erfpacht wordt gegeven aan woon-en zorgcentrum Christine. Op de plek waar vroeger de parking van het ziekenhuis was, zullen serviceflats worden gebouwd’, zegt Luc Leysen, woordvoerder van de Raad van Bestuur van de vzw Klina en lid van de Raad van Bestuur van WZC Christine.
Dat het kasteeltje niet mag gesloopt worden, is een streep door de rekening van Klina, maar kan rekenen op de goedkeuring van de Ekerse politiek. ‘Bij de herbestemming van de andere gedeelten van de gronden zullen we moeten bekijken hoe het kasteeltje, dat zich wel in een erg slechte toestand bevindt, functioneel geïntegreerd kan worden’, stelt Herman Roelants, directeur van AZ Klina. Luc Leysen is intussen wel duidelijk: ‘De afbraak van het kasteel zal op termijn toch onvermijdelijk zijn’, stelt hij. ‘Het is niet geklasseerd en onze opdracht bestaat erin zorg te verlenen aan mensen die het nodig hebben. We krijgen ook geen subsidies om het kasteel te restaureren. Alleen al het vervangen van de leien op het dak kost 800.000euro. Er is niet eens centrale verwarming, zelfs geen trap’, aldus nog Luc Leysen.
Sluikstort
Buurtbewoner en VB-gemeenteraadslid Filip Dewinter klaagt ondertussen het sluikstort op de site aan. De rommel is volgens hem nog afkomstig van het opvangcentrum voor asielzoekers, dat een tijd in de gebouwen werd ondergebracht . ‘Het gaat om matrassen, pampers, voedingsresten, kleren tot en met een dagboek van een asielzoeker toe’, stelt Dewinter. ‘De locatie werd volledig ontruimd. De centrumverantwoordelijke van het asielcentrum heeft achteraf met Klina een rondgang gemaakt. Dat wij meer dan een jaar na de ontruiming verantwoordelijk zouden zijn voor dit sluikstort is wat kort door de bocht’, reageert Georges Vergauwe, voormalig directeur van het Ekerse asielcentrum. ‘Ik heb geen weet van sluikstort. Ik zou moeten gaan kijken’, stelt Luc Leysen.

Bestuurslid

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...